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dc.creatorLantos, Irene Johanna
dc.creatorCareaga Quiroga, Valeria Pilar
dc.creatorPalamarczuk, Valeria
dc.creatorAversente, Yanina
dc.creatorBonifazi, Evelyn Lucia
dc.creatorPetrucci, Natalia Silvana
dc.creatorMaier, Marta Silvia
dc.date2020-06-01
dc.date.accessioned2022-04-15T01:55:43Z
dc.date.available2022-04-15T01:55:43Z
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11336/137800
dc.identifierLantos, Irene Johanna; Careaga Quiroga, Valeria Pilar; Palamarczuk, Valeria; Aversente, Yanina; Bonifazi, Evelyn Lucia; et al.; Combined use of gas chromatography and HPLC-ESI-Q-TOF to assess the culinary uses of archaeological Santa María style ceramic vessels from El Colorado (Catamarca, Argentina); Springer; Archaeological and Anthropological Sciences; 12; 121; 1-6-2020; 1-18
dc.identifier1866-9557
dc.identifierCONICET Digital
dc.identifierCONICET
dc.identifier.urihttp://suquia.ffyh.unc.edu.ar/handle/11336/137800
dc.descriptionIn this paper, an interdisciplinary investigation was carried out to study if Santa María tricolor style vessels were used as culinary equipment in a 14th century AD domestic cooking space in El Colorado (Yocavil valley, Catamarca, Northwest Argentina) and to question the long-established idea that Santa María vessels were exclusively funerary objects. The combined use of gas chromatography (GC-FID), gas chromatography–mass spectrometry (GC-MS), and high-performance liquid chromatography coupled to electrospray ionization and quadrupole time-of-flight mass spectrometry (HPLC-ESI-Q-TOF) to study residual lipids from Santa María style vessels provided valuable information on their ancient use. Also, an ordinary striated style ceramic pot with distinct visible soot marks, as well as sediments from the cooking area, was studied for comparative purposes. Fatty acid, sterol, and acylglyceride profiles were characterized, and markers of food sources were searched in the complex mixtures. We identified intact triacylglycerides (TAGs) in the archaeological samples, even unsaturated, indicating exceptional preservation of lipids in the ceramic matrixes. Cholesterol or cholesterol oxidation products were observed in all ceramic containers, as well as plant sterols (stigmasterol, sitosterol) in two containers. Markers for ruminant lipids, such as TAGs that contain odd-chain fatty acids, were found, supported by the identification of odd-chain and branched-chain fatty acids with GC-FID and GC-MS. This evidence contributes to the hypothesis that Santa María vessels were used for culinary purposes in this archaeological domestic cooking space
dc.descriptionFil: Lantos, Irene Johanna. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Saavedra 15. Instituto de las Culturas. Universidad de Buenos Aires. Instituto de las Culturas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
dc.descriptionFil: Careaga Quiroga, Valeria Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
dc.descriptionFil: Palamarczuk, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Saavedra 15. Instituto de las Culturas. Universidad de Buenos Aires. Instituto de las Culturas; Argentina
dc.descriptionFil: Aversente, Yanina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
dc.descriptionFil: Bonifazi, Evelyn Lucia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
dc.descriptionFil: Petrucci, Natalia Silvana. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo; Argentina
dc.descriptionFil: Maier, Marta Silvia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
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dc.languageeng
dc.publisherSpringer
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1007/s12520-020-01085-3
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12520-020-01085-3
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subjectLIPID RESIDUES
dc.subjectTAGS
dc.subjectGAS CHROMATOGRAPHY
dc.subjectHPLC-ESI-Q-TOF
dc.subjectSANTA MARÍA CERAMICS
dc.subjecthttps://purl.org/becyt/ford/6.1
dc.subjecthttps://purl.org/becyt/ford/6
dc.subjecthttps://purl.org/becyt/ford/1.4
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dc.titleCombined use of gas chromatography and HPLC-ESI-Q-TOF to assess the culinary uses of archaeological Santa María style ceramic vessels from El Colorado (Catamarca, Argentina)
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículo
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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