Technological characterization, morphological reconstruction and performance analysis of the set of pots of El Taco 19 (El Alto-Ancasti mountain range, Catamarca)
Caracterización tecnológica, reconstrucción morfológica y análisis de performance del conjunto de vasijas de El Taco 19 (Sierra de El Alto-Ancasti, Catamarca)
dc.creator | Barot, Carlos Ariel | |
dc.creator | Gasparotti, Leticia Inés | |
dc.date | 2018-06-18 | |
dc.date.accessioned | 2021-04-06T20:00:51Z | |
dc.date.available | 2021-04-06T20:00:51Z | |
dc.identifier | http://plarci.org/index.php/lazarandadeideas/article/view/391 | |
dc.identifier.uri | http://suquia.ffyh.unc.edu.ar/handle/suquia/10114 | |
dc.description | This paper focuses on the analysis of the ceramic material recovered from the site of El Taco 19 (7th and 8thcenturies AD), located on the summit of the El Alto-Ancasti mountain range. Due to the information scarcityon this materiality in the study area, we proposed to carry out a first approximation to it. Three stages ofanalysis were proposed: in the first place, a macroscopic study of the types of paste was carried out, laterwe proceeded to carry out a reconstruction of the ceramic forms and, finally, a performance analysis of thevessels identified. Through this, we were able to identify variability in the ways of making the vessels, alsopartially reconstructing the shapes of several pots and interpret some of the uses for which they were made. | en-US |
dc.description | El presente trabajo se centra en el análisis del material cerámico recuperado del conjunto habitacional ElTaco 19 (siglos VII y VIII d.C.), emplazado en la cumbre de la Sierra de El Alto-Ancasti (Catamarca). Debidoa la escasez de información sobre esta materialidad en el área de estudio, nos propusimos llevar a cabo unaprimera aproximación a la misma. Se plantearon tres etapas de análisis: primero un estudio macroscópicode los tipos de pasta presentes en el conjunto, posteriormente realizamos una reconstrucción de las formascerámicas presentes y, por último, un análisis de performance de estas. A través de esto, pudimos identificarvariabilidad en cuanto a los modos-de-hacer las vasijas, además de reconstruir parcialmente algunas formase interpretar los posibles usos para los que estaban habilitadas. | es-ES |
dc.format | application/pdf | |
dc.format | text/html | |
dc.language | spa | |
dc.publisher | Asociación de Arqueólogos Profesionales de la República Argentina | es-ES |
dc.relation | http://plarci.org/index.php/lazarandadeideas/article/view/391/366 | |
dc.relation | http://plarci.org/index.php/lazarandadeideas/article/view/391/367 | |
dc.source | La Zaranda de Ideas; Vol. 16 Núm. 2 (2018); 61-78 | es-ES |
dc.source | 1853-1296 | |
dc.subject | ceramic analysis; reconstruction of forms; performance analysis; Middle Period; El Alto-Ancasti mountain range | en-US |
dc.subject | análisis cerámico; reconstrucción de formas; análisis de performance; Período Medio; Sierra de El Alto-Ancasti | es-ES |
dc.title | Technological characterization, morphological reconstruction and performance analysis of the set of pots of El Taco 19 (El Alto-Ancasti mountain range, Catamarca) | en-US |
dc.title | Caracterización tecnológica, reconstrucción morfológica y análisis de performance del conjunto de vasijas de El Taco 19 (Sierra de El Alto-Ancasti, Catamarca) | es-ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | |
dc.type | Artículo | es-ES |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |
This item appears in the following Collection(s)
-
La Zaranda de Ideas
Contiene metadatos de artículos publicados en la revista La Zaranda de Ideas